Subscribe to My Blog
 • YB Hulur Bantuan Mangsa Kebakaran

  Sebuah rumah kampung di Kampung Tengah telah terbakar pada Julai yang lepas namun semua penghuninya bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa berlaku. Kebakaran membabitkan keseluruhan bahagian rumah termasuk bilik tidur dan dapur yang didapati terbakar hingga rentung yang dikatakan berlaku seawal 5.30 pagi. Keluarga Pn Kintan Jasmani seramai 7 orang terpaksa tinggal sehelai sepinggang ketika kebakaran berlaku yang dipercayai berpunca daripada gas bocor.YB Dr Hj Sheikh Ibrahim Salleh berkesempatan menziarahi keluarga Pn Kintan untuk menyampaikan rasa simpati dan menghulurkan bantuan segera berbentuk kewangan kepada mereka. >>Hubungi 0196592245 Untuk Menyumbang

 • Motivasi Ibadah & Cemerlang UPSR

  Satu Program Pendidikan di bawah anjuran AJK Masjid Jamek Sg Abong, Muar telah berlangsung pada 23-25 April ini di Masjid tersebut. Program ini meliputi motivasi untuk melakukan ibadah harian, tahsin Al-Quran, tasmi', qiamullail, ceramah cemerlang UPSR, ceramah keibubapaan dan diakhiri Majlis Penutup yang telah dirasmikan oleh YB Dr. Hj. Sheikh Ibrahim Salleh. Sasaran peserta adalah di kalangan calon UPSR tahun ini daripada seluruh sekolah kebangsaan dalam DUN ini dan juga anak-anak kariah Masjid Jamek Sg Abong. >>> Jangan Ketinggalan !!

 • Kunjungan Hormat Konsul Singapura

  Satu Kunjungan Hormat oleh rombongan Konsul Singapura seramai 3 orang telah diadakan pada Jumaat 9 April 2010 di kediaman YB ADUN Sg Abong (YB Dr. Hj. Sheikh Ibrahim Salleh) selama 2 jam. Menurut maklumat yang disampaikan oleh pegawai mereka, Pejabat Konsul Singapura baru sahaja ditubuhkan pada Januari 2010 di Johor Bharu. Tujuan mereka melakukan kunjungan hormat itu ialah ingin mengenali dengan lebih dekat YB Pakatan Rakyat setelah mereka mengadakan pertemuan dengan Sultan Johor yang baru, beberapa exco kerajaan negeri dan wakil MCA. 3 orang pegawai tersebut bertukar-tukar pandangan dan berbincang tentang beberapa perkara, antaranya....... >>> Rujuk Berita di Bawah

 • Blog Rasmi ADUN N13

  Selamat Datang ke Blog Rasmi Yang Berhormat Dr. Hj. Sheikh Ibrahim bin Salleh [ADUN SG ABONG-PAS]. Semoga anda semua dapat memanfaatkan blog ini sebagai wadah atau saluran alternatif mendapatkan maklumat atau menyampaikan maklumat kepada YB supaya beliau dapat menunaikan amanah dan memberi perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat di DUN Sg Abong khususnya dan Johor umumnya. Sebarkan blog ini kepada rakan anda. Jika terdapat sebarang masalah yang ingin diadukan, silalah ke Pusat Aduan Rakyat di Klinik Ibrahim, Jalan Salleh. Terima Kasih. >>> Selamat Melayari Blog Ini

 • Aktiviti Terkini YB

  Penduduk di sekitar Kg Kelantan di Jalan Parit Perupuk bakal menerima berita baik apabila Yang Berhormat Dr. Hj. Sheikh Ibrahim Salleh (ADUN Sg Abong-PAS), minggu lepas telah mengadakan lawatan bersama Ketua Kampung Kelantan dan semalam (Isnin 12/04/2010), YB telahpun menghantar permohonan dan suara rakyat kepada Majlis Perbandaran Muar (MPM) dan Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) Muar supaya pihak yang bertanggungjawab dapat melakukan kerja-kerja pembersihan parit seperti yang ditunjukkan dalam gambar. >>> Sila Klik

 • Aktiviti Terkini YB

  Satu Majlis Dialog Bersama ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Johor telah diadakan pada hujung April di Muar Trade Centre, Muar Traders Hotel, Bandar Muar. Dialog yang berlangsung pada 8 hingga 11 malam itu adalah rutin tahunan dan kesepakatan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat dalam menjuarai isu rakyat. >>> Bersama kita manfaatkannya !!

 • PC FAIR di Muar Kembali Lagi !!

  Acara Tahunan PC FAIR kembali berlangsung dan pada kali ini Dewan Jubli Intan, Muar sekali lagi dipilih sebagai lokasi strategik pemasaran berpusat bagi Syarikat-syarikat Berasaskan Komputer di Daerah Muar dan sekitarnya. Pada kali ini, ia berlangsung pada 30 April hingga 02 Mei 2010. Klik untuk Plan dalam Dewan | Klik untuk Senarai Syarikat terlibat >>> Bersama kita manfaatkannya !!

Share |

Rumah terbengkalai: Johor patut ikut Selangor

wartawan harakah :Salman Hussin

(Dzulkefly [tengah] bersama sebahagian daripada 314 pembeli rumah yang terdiri dari pelbagai kaum di Bandar Pulai Jaya, Gelang Patah mengadakan demonstrasi aman di tapak projek berkenaan, 7 April lalu.)

JOHOR BAHRU, 12 April: Kerajaan Negeri mesti menggunakan budi bicara bagi menyelesaikan masalah yang ada kaitan dengan tanah di negeri ini kerana urusan berkaitan tanah adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri.

Dalam konteks projek perumahan terbengkalai yang begitu banyak berlaku di negeri ini, Kerajaan Negeri juga berperanan memastikan projek-projek tersebut berjalan lancar agar pembeli tidak teraniaya.

Walaupun lesen pemaju dikeluarkan Kerajaan Pusat tetapi proses kelulusan tanah bagi setiap projek perumahan adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri maka dengan kuasa yang ada ini sewajarnya dimanfaatkan sepenuhny untuk memastikan pemaju melaksanakan projek mengikut jadual ditetapkan.

Demikian ditegaskan Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Nusajaya, Dzulkefly Ahmad, pada sidang media selepas mengadakan demonstrasi aman bersama sebahagian pembeli projek perumahan Bandar Pulai Jaya Gelang Patah, dekat sini, 7 April lalu.

Selanjutnya menurut beliau, isu yang sama juga banyak berlaku di Selangor di zaman pemerintahan Kerajaan BN tetapi Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bertindak proaktif sebagai orang tengah antara pemaju dan pembeli sehingga akhirnya satu demi satu projek perumahan yang terbengkalai sebelum itu dapat dipulihkan dengan jayanya.

“Langkah drastik yang diambil Kerajaan Selangor menangani perumahan terbengkalai di negeri berkenaan telah berjaya dilakukan dalam suasana ‘menang menang’ yang mana kedua-dua pihak pemaju dan pembeli mendapat hak masing-masing dengan adil dan saksama, jadi apa salahnya Kerajaan Johor mencontohi kaedah yang digunapakai Kerajaan Selangor menangani projek perumahan yang terbengkalai di negeri ini,” kata beliau.

Hadir sama pada sidang media ini Pengerusi Persatuan Pembeli, Ainol Adnan serta kira-kira 100 pembeli rumah berkenaan.

(Laporan penuh dalam Harakah cetak Jumaat ini)

Posted by admin on 13 April 2012

0 comments

Catat Komen

AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI JOHOR

AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI JOHOR
Nama : Dr. Hj. Sheikh Ibrahim b Salleh

Tempat Lahir : Mersing, Johor

Umur : 53 Tahun

Pendidikan:
1) Sekolah Rendah Bandar Mersing, Johor
2) Sekolah Menengah Pai Chee, Mersing, Johor
3) Sekolah Dato' Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan
4) Kolej Perubatan Universiti Baghdad, Iraq

Pengalaman Kerja:
1) Pegawai Perubatan Hospital Muar (1980-85)
2) Klinik Ibrahim & Surgeri, Muar (1985 hingga sekarang)

Aktiviti Kemasyarakatan :
1) AJK KRT 6B, Taman Desa, Muar
2) Imam Ke 3, Surau Taman Desa

Jawatan Politik :
1) Yang DiPertua PAS Kawasan Bakri

Ruangan Aduan/Cadangan/Komen/Pandangan

DANA KEBAJIKAN RAKYAT DUN SG ABONG

Sesiapa sahaja yang ingin beramal jariah dan menyumbang untuk Dana Kebajikan DUN Sg Abong di mana Dana yang terkumpul ini akan disalurkan kepada aktiviti-aktiviti berupa kebajikan di sekitar Sg Abong, bolehlah menyalurkannya kepada akaun berikut :

BANK : BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD
NO AKAUN : 01 023 01 0066 009
ATAS NAMA : SHEIKH IBRAHIM SALLEH


Sila maklumkan melalui s.m.s. kepada 013-7335784, iaitu nama dan amaun setelah anda menyumbang.

Semoga segala sumbangan ini diberkati olehNya dan kami doakan agar saudara/i dimurahkan rezeki.

Segala kerjasama saya dahului dengan jutaan terima kasih.

PAS MEMIMPIN PERPADUAN
PAS UNTUK SEMUA

Followers